esmaspäev, 21. detsember 2015

Verivorst


Soolikat on soolas mingi kilomeeter ja kuna ma pensionini ei plaani seda säilitada, tuleb leida rakendust. Sai siin inimestele kergel käel antud lubadusi verivorsti teha ja mis siis ikka, tehtud-mõeldud.

Head naabrid tõid hakatuseks 2 kg odratangu ja mõned õlled, mul endal oli ca 2,5 kg rasvast sealiha, mis täpsemalt jagunes 1,5 kg peekoniks ja ca 1 kg suitsupõseks. Tegin keerulised arvutused enne õlle avamist ära ja panin 280 gr verepulbrit külma veega lahustuma nii, et kogu lahuse kaal oli ca 1,2 kg. Seniks kuni tang potis haudus hakkisin ca 0.5 kg sibulaid ära, mis said pannil kuldseks lastud ja kõrvale pandud. Tang paisus kohutava hooga ja sai selgeks, et ühtegi hetkel käepärast olevasse kaussi elik potti vorstiraba ära ei mahu.. õnneks leidus panipaigas paras ämber. Sinna sai läbi hakkmasina lastud lihaollus koos terve pea küüslauguga, kallatud sibulad, verevedelik ja enamvähem pehme tang (päris pehmeks ära keeda, sest vorst küpseb hiljem ju veel). Köögikaal näitas errorit aga võis arvata, et umbes 8 kg võiks tooret olla. Lisasin 120 gr soola, 30 gr Thüringer Rotgold maitseainesegu ja tunde järgi koriandripulbrit. Kuna tangud läksid käiku koos järgi jäänud veega siis eraldi vett ei lisanud, eks segu elastsus on tunde järgi. Naabrimees lõi lusika sisse ja kiitis, et pole vaja soolikasse toppidagi, võib niisama ära süüa.

Igatahes läks natuke aega mööda ja suurem osa segust maandus siiski soolde. Nüüd, 2 h hiljem, on ka juba keetmine tehtud ja võib proovipartii pannil särisema lasta.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar